Icon for livingroom

Vardagsrummet - Råd för rivstart

- Bojkotta bromerat

Välj bort möbler och hemtextilier som är behandlade med bromerade eller andra flamskyddsmedel som du inte vet något om. Stoppade möbler från 1970-90-talet är värst: byt ut! Naturmaterial antänds inte lika lätt. Fråga efter möbler utan tillsatta flamskyddsmedel – de finns.

- Fimpa fluorerat

Smuts- och vattenavstötande fluorerade ämnen finns inte bara i non-stick-beläggningar och allväderskläder, utan också i till exempel möbeltyger, mattor och golvvax. Välj sofföverdrag som går att ta av och tvätta. Vissa material, som ull, är naturligt smutsavstötande.

- Vädra TV:n

Råd & Rön undersökte 2010 tolv olika platt-TVapparater av kända märken, och hittade bl a flamskyddsmedel, arsenik, ftalater och bly. När du köper ny TV: välj en miljömärkt och vädra den på stand by-läge i ett välventilerat rum ett par veckor för att bli av med de värsta giftångorna. När den väl är vädrad ska den tvärtom stängas av helt när den inte används.

- Satsa på stearin

Välj ljus av stearin eller vax istället för paraffin som är det vanliga – både i t ex blockljus och värmeljus. Mindre koldioxidutsläpp, renare inomhusluft. Undvik doftljus (allergiframkallande) och geléljus med metalltråd längs veken – de innehåller ofta bly.

- Ha koll på lamporna

Många lågenergilampor innehåller kvicksilver. Om en lampa går sönder: utrym lokalen tills kvicksilvret städats bort. Om den trasiga lampan är varm sprids förångat kvicksilver i luften. Vänta i så fall 20-30 minuter tills ångorna vädrats ut. Samla kvicksilverkulorna i en burk. Torka med fuktig trasa där lampan gick sönder och låt trasan följa med till återvinningscentralen. Dammsug inte – då sprids kvicksilvret i luften. Använd hellre LED-lampor – även de innehåller problematiska metaller, men de kan brinna i flera decennier och det mesta av materialet kan återvinnas.

- Lägg naturen på golvet

Mattor innehåller ofta många kemikalier. När du har chansen: satsa på obehandlade naturmaterial som sisal och ull (naturligt flamskyddat, isolerande, smutsavstötande och slitstarkt) eller återvunnen bomull som i hemvävda trasmattor. Fråga efter miljömärkt. Välj så små mattor att de är lätta att tvätta om de får en fläck. Mattor samlar damm som i sin tur samlar kemikalier: ta ut den och skaka och piska den ibland. Välj mattor med väv på undersidan istället för plast.

- Anlägg en djungel

Välj krukväxter som renar luften från olika kemikalier. Aralia, ampellilja, bambupalm och svärmorstunga absorberar till exempel formaldehyd. Exempel på andra luftrenare är gerbera, kantdracena, banddracena, krysantemum, guldpalm och brudorkidé.

- Våga fråga i butiken

Miljömärkta möbler är fortfarande inte särskilt vanliga och ofta dyra. Men naturmaterial innehåller ofta färre kemikalier. Och som kund kan du alltid fråga vad produkterna innehåller. Som konsument har du rätt att få veta om en produkt innehåller mer än 0,1 procent av någon av de farliga kemikalier som finns på EUs så kallade kandidatlista. Butiken är skyldig att kolla upp sina leverantörer och svara inom 45 dagar. Varje frågvis konsument bidrar till att tillverkare och återförsäljare behöver se över sitt sortiment ur kemikalieperspektiv.

SÅ HÄR KAN DU SKRIVA:

”Jag vill veta om soffan Country Dreams från tillverkaren Cosy Coach innehåller någon av de farliga kemikalier som finns på EU:s kandidatlista. Enligt EUs kemikalieförordning Reach (EG nr 1907/2006, artikel 33) har jag som konsument rätt att få besked inom 45 dagar, så jag hoppas att ni med hjälp av era leverantörer kan ge mig svar." Kandidatlistan finns på den europeiska kemikaliemyndighetens hemsida echa/europa.eu(chem_data/authorisation_process/candidate_list_en.asp) Datum, ditt namn och kontaktuppgifter