Icon for bathroom

Kemikaliekoll i badrummet - råd för rivstart

- Tvätta händerna... på barnen och dig själv

All världens och vardagens kemikalier fastnar ofta på händerna. Tvätta dem regelbundet – särskilt på ungarna som utforskar världen med händerna och munnen. I fast tvål behövs inte konserveringsmedel: färre kemikalier (bra om hushållet inte är större än att tvålen hinner torka mellan varven).

- Välj miljömärkta produker...

Kosmetika märkt med t ex Bra Miljöval eller Svanen ställer krav på innehållet vad gäller hormonstörande och allergiframkallande ämnen: Du måste inte ha koll på alla kemikalier själv. (Ord som ”naturlig” och ”organic” behöver inte betyda mycket. Men små märken och hemlagade salvor kan vara bra fast de inte har råd med certifiering. Våga fråga).

- ... och oparfymerade!

Många doftämnen är allergiframkallande, och antalet allergiker ökar. När du väljer miljömärkt är parfymen extra granskad och barnprodukter är parfymfria. Men oparfymerat är bäst, av hänsyn till känsliga medmänniskor.

- Behåll din hårfärg

(och låt bli svarta hennatatueringar som ligger kvar länge på huden)

Hårfärger – och det som ska få färgen att fastna – hör till det giftigaste vi frivilligt utsätter oss för. Ofta är färgpigmenten starkt allergiframkallande, och de mörka färgerna är värst. Låt åtminstone bli om du är gravid eller under 16.

- Sola säkert

Fallen av hudcancer, malignt melanom, ökar trots alla våra solskyddsmedel. Att vi slipper bli rödbrända kanske ger oss en övertro på krämernas skyddande förmåga? I solskyddkrämerna finns också många verkligt ohälsosamma och  miljöfarliga kemikalier. Sola försiktigt och bygg upp hudens eget skydd. Välj skugga och solhatt när solen är som starkast.

- Se kosmetik som färskvara

Många konserveringsmedel är hälso- och miljöfarliga, och andra ingredienser oxiderar med tiden. Välj märken med ingredienser som är konserverande i sig, t ex naturliga antioxidanter som E-vitamin, eller eteriska oljor om du tål det. Ha alltid rena fingrar i burken. Köp mindre förpackningar och använd produkten färsk. Rensa ut gamla grejer ur badrumsskåpet!

- Välj vänliga växtoljor

Mineraloljor är oftast bättre för kosmetikaindustrin än för dig: de tillför inte huden något, kan påverka din hälsa och utgör en del av den smutsiga oljeindustrin. 

- Vägra våtservetter

Våtservetter blir lätt en slentrianbekvämlighet – men de är bokstavligt talat marinerade i frätande, uttorkande, allergiframkallande och i värsta fall hormonstörande kemikalier. Definitivt inget för tunnhudade barnrumpor. Använd vatten och tvättlappar.

- Botanisera i skafferiet

Honung är bästa ansiktsmasken, och kallpressad olivolja och kokosolja är skön kroppslotion efter duschen. Olivolja på benen verkar få fästingarna att tappa vittringen. Recept på egen kosmetika finns på nätet.

- Tvätta med kemikaliekoll

Tvätta nya kläder, hemtextilier och gosedjur innan de används – de kan vara fulla av kemikalierester från produktionen. Använd parfymfritt tvättmedel – bra för huden, bra för allergiker som vistas i din närhet och bra för naturen. Skippa sköljmedlet: varför lägga till nya kemikalierester i de rena kläderna?

- Plastbanta badrummet

Pensionera badkarsmatta, duschdraperi och skötbädd och mjuka bakleksaker gjorda av PVC: vinyl med hormonstörande mjukgörare. När du köper nya grejer: försök hittar andra material än plast.  

PS! Nagellack, hårfärg, sprayburkar och parfym ska sorteras som farligt avfall. Det vi inte målat oss med eller sprayat hår och hud med förstås...