Icon for nursery

Barnkammarfynd

Några typiska grejer i barnkammaren...

My Little Pony

Luktar favorithästen vanilj? Då har mer de illaluktande plastkemikalierna kamouflerats med parfym. Om troll, smurfar, barbiedockor och andra mjuka plastleksaker följt mamma och pappa sen de var små innehåller de troligen bland annat hormonstörande mjukgörare som skulle vara förbjudna idag. Byt åtminstone ut plastleksaker som luktar eller som känns hala, feta eller klibbiga.

Mobiltelefon

En praktisk manick för att hålla ungarna sysselsatta – men också ett koncentrat av olika kemikalier som inte hör hemma på tunn barnahud. Vad sägs om flamskyddsmedel för att elektroniken inte ska fatta eld om den blir varm, tungmetaller i lödningarna och hormonstörande mjukgörare i plasten. Småbarn ska inte leka med det du har i fickorna. Nycklarna innehåller tungmetaller, och kassakvitton hormonstörande Bisfenol A.

Barntröja med tryck

”Lika söt som pappa”? Coola och gulliga tryck på bebis- och barnkläderna är ofta av mjukgjord plast och kan innehålla hormonstörande mjukgörare. De lossnar   när kläderna slits och tvättas – det är därför trycket stelnar, spricker och smular sig med tiden. Alla textilier, som kläder, lakan och gosedjur, kan innehålla rester av bekämpningsmedel eller kemikalier från tillverkningen. Tvätta före användning!

Pysselmaterial

Lukten av pärlplattor som stryks är lukten av kemikalier på flykt i värmen. Pysselplast som färdigköpta lekleror och fingerfärger innehåller mjukgörare, färger och kanske konserveringsmedel. Välj hellre naturmaterial, papper och hemgjord trolldeg. Köp färger och lim som är vattenlösliga för att undvika lösningsmedel, gärna miljömärkta sorter för att undvika andra skadliga ämnen.