Byggshopping med kemikaliekoll

Kemikaliejägarnas bästa tips

Det finns kemikaliesmarta produkter i den vanliga bygghandeln, men de är inte alltid lätta att hitta. Så vad behöver du som kund tänka på när du ger dig in bland hyllorna i byggbutiken?

Båtbyggaren Madeleine Harms och byggnadsvårdsnörden Anna Sjöwall renoverar båda sina hus med kemikalieaspekten i åtanke. De ser sig båda som ”besvärliga” kunder: de läser på, frågar och gör specialbeställningar, och de kontaktar tillverkarna direkt när de vill veta mer än de kan få reda på i butiken. Här delar de med sig av sina bästa råd för hållbar byggshopping.

Läs på 

- Det är bra att vara påläst innan och veta vad du vill ha och vad du ska fråga efter. Annars är risken stor att du kommer ut med de produkter som är bäst skyltade eller som säljaren rekommenderar för att de är enklast, billigast, bäst eller det ”alla” använder, säger Anna.

- Utgångspunkten är att de flesta konventionella byggmaterial, hur vackra och praktiska de än tycks vara, innehåller ämnen som inte är bra för människorna eller naturen, säger Madeleine. Utifrån baskunskap och medvetenhet behöver var och en sedan välja en ambitionsnivå som känns rimlig och som passar det egna byggprojektet.

Välj medvetet

- De flesta tapeter innehåller plast, särskilt Easy Up-varianterna. Men det finns alternativ. Till exempel Byggvaruhuset tar hem rena papperstapeter från det svenska företaget Lim- och handtryck på beställning, säger Madeleine.

- Byggis har också bra tapetklister, ett rent cellulosaklister i pulverform som du kan blanda ut själv för att slippa konserveringsmedel. Men konstigt nog står det inte på hyllan, utan du måste fråga efter det. Det pulver som står på hyllan, från Casco, innehåller däremot en del tillsatser för konsistens och annat.

- Vad som finns i klistret spelar ju faktiskt roll. Det går åt litervis med klister, och då vill man inte ha kemikalier som läcker ut i inomhusluften sen, säger Anna.

- Men det handlar inte bara om vad du köper i butiken. Du måste också få med dig hantverkaren. En gång när jag hade ställt fram pulverklister och vatten åt hantverkaren som skulle tapetsera kom jag hem och upptäckte att han hade gått till butiken och köpt färdigblandat klister själv, för att det var enklare. Så då fick jag det på väggarna iallafall, och det var för sent att göra något åt den saken. Det gäller att vara väldigt tydlig. Många tapetserare vägrar också jobba med rena papperstapeter, eftersom de tänjer sig och är svårare att sätta upp.

    Ha inte för bråttom

    Både Anna och Madeleine lyfter tidsfaktorn när det gäller hållbara och kemikaliesmarta byggprojekt.

    - Vi är vana vid att få det vi vill ha bums: ’Den här helgen har vi tid att måla om, nu gör vi det!’ Men det kemikaliesmarta alternativet måste kanske förhandsbeställas. Eller så behöver du lära dig något nytt. Eller så har färgen lite längre torktid. Om du har bråttom slutar det ofta med att du kommer du hem med de konventionella grejerna iallafall, säger Madeleine.

    - Precis så gick det för mig med min altan, säger Anna.

    - Jag har ju varit supernoga med materialen i hela mitt torp. Men så ville jag ha två små altaner utanför gästhuset, och om jag ville undersöka alternativen till tryckimpregnerat virke skulle projektet ha fått vänta till nästa sommar. Så det blev impregnerat. Det är små ytor, men nu grämer jag mig lite iallafall.

    - Det ska du inte göra, säger Madeleine peppande.

    - Du tog ett medvetet beslut, och det kan finnas olika orsaker till att man väljer som man gör fast det inte blir 100 procent rätt. Dessutom är det en process. Vi lade betong i badrummet, och det skulle jag inte göra idag. Men nu är det som det är.

    Anna Sjöwall vid en blå tapet.

    Ifrågasätt – till och med dig själv!

    Såväl säljare som hantverkarna förordar gärna material som de är vana vid och har kunskap om.

    - Men också konsumenter och beställare går ju ofta på slentrian och gör som de brukar utan att undersöka olika möjligheter. Jag vet ett kontor där de skulle lägga in ny PVC-matta för att det är slitstarkt och billigt och bra, säger Madeleine med viss ironi i rösten.

    - När vi ifrågasatte och kollade upp saken visade det sig att det faktiskt blev billigare att lägga in parkettgolv. Det var en tunn parkett, för solitt trägolv eller en tjock parkett hade inte fått plats just här. Men det var ändå ett mer hälsosamt alternativ än vinyl. Ur ett hållbarhetsperspektiv borde den viktigaste frågan ställas redan innan vi inleder ett nytt projekt: ”Behöver jag överhuvudtaget köpa något?” ”Är det nödvändigt att göra det här jobbet?”

    - Allt byggande och all renovering är belastningar för naturen, så ju mindre vi gör, desto bättre. Har du PVC-matta på golvet ska den bytas, för den är inte hälsosam. Och det som är trasigt och slitet kanske behöver fixas. Men om jag bara längtar efter förändring är första tricket faktiskt att möblera om.