Icon for bedroom

Sovrumsfynd

Några typiska grejer i sovrummet...

MADRASS

Skumgummi och skumplast brinner fint, men det är sällan syftet med madrasser. Därför är de ofta impregnerade med flamskyddsmedel. Dessutom används farliga kemikalier vid tillverkningen, och rester kan fortfarande finnas kvar. Varje gång du vänder dig i sängen trycker du till madrassen och små kemikaliepartpariklar åker ut med den uttryckta luften. Efter en stund letar de sig in i madrassens porer igen – om du inte har andats in dem först förstås. Kroppens värme och fukt kan få också få kemikalier att frigöras från skumplasten. En del av de värsta bromerade flamskyddsmedlen är numera förbjudna, men det är inte säkert att ersättarna – till exempel organiska fosforföreningar – är helt harmlösa. Deras nära släktningar används som nervgaser. Byt ut skumgummi från 1980- och 1990-talet: då var man som mest generös med bromerade flamskyddsmedel. Våga fråga i butiken. Och vädra nya sängen tills den inte längre luktar.

NYA LAKAN

Det spelar ingen roll hur härligt krispiga de nya lakanen är och hur rena de verkar vara, släta och prydligt hopvikta i eget plastfodral. Det du verkligen inte vill rulla in dig i syns inte för blotta ögat. Bomull är världens mest besprutade gröda. Förutom rester av bekämpningsmedel kan det nya tyget innehålla till exempel antimögelmedel och antiskrynkelmedel. Astmatiker och allergiker kan vara särskilt känsliga mot vissa färgämnen och formaldehyd som används för att tyget inte ska krympa eller skrynkla. Välj miljömärkt när du köper nytt. Och tvätta, tvätta, tvätta innan du sover i dina nya lakan – gärna flera gånger, i synnerhet till barn och andra känsliga.

SMYCKETRÄDET

Egentligen är det inte själva smycketrädet här som är poängen, utan blingblinget som hänger där – från modesmycken till bältesspännen. Och vad är det som tynger? Jo, bly. Bly är billigt, men ger gedigen tyngd och stadga. Ett par sockersöta örhängen eller en cool halskedja kan innehålla upp till 40-50 procent bly, som gnids mot varm och fuktig hud flera timmar om dagen. I USA och Japan har barn dött efter att ha förgiftats av sina föräldrars metallaccessoarer. Bly är reproduktionstoxiskt – skadar fertiliteten – och cancerframkallande. Också små doser bly kan skada nervsystemet och ge utvecklingsstörningar och försämrad intelligens. Just i sovrummet kan blyet också finnas i elektronik och i PVC-plast (vinyl, konstläder) i till exempel bälten, väskor och leksaker. PVC, polyvinylklorid, är en mycket hård plast som först görs mjuk med hjälp av hormonstörande ftalater och sen stabiliseras med hjälp av bly. Lek med något annat – och smycka dig med metaller som du kan identifiera.  

KONDOMER

1700-talsmannen hade i bästa fall en bit fårtarm hopknuten med ett snöre på sängkanten. Idag bjuds kådisar med olika former, dofter och egenskaper (vibrerande eller självlysande, någon?) ut som karameller i en godisbutik.  Verbet condere betyder täcka eller skydda på latin. En condus är en behållare. Och klart en inte vill ge condusen dåligt rykte. Den skyddar ju inte bara mot oönskad graviditet, utan också mot könssjukdomar. Men... favorit i repris: Använd näsan! Om grejerna luktar, så luktar de kemikalier. Om de smakar jordgubb eller lyser i mörkret... så beror det på kemikalier. I en tysk studie hittades 60 gånger mer cancerframkallande N-nitrosamin (en biprodukt vid latextillverkning) i en chokladsmakande kådis än vad som får finnas i babyskallror. Kondomernas lukt och känsla varierar beroende på produktionsmetod. Avtändande odör eller besvär med slemhinnorna ska tas på allvar: testa ett annat märke! Läs mer om vad som gömmer sig i gummit i novemberbilagan om sovrummet på www.natur.ax/ kemikaliekoll