Icon for bathroom

Badrum

Ditt badrumsskåp innehåller... vill du veta?

Från bly i pudret till aluminium under armarna – vi människor agerar villigt provkaniner om vi tror att vi ska bli lite attraktivare på kuppen.

Det fanns en tid när både kvinnor och män pudrade ansiktet vitt med smink som innehöll bly och arsenik. Det hade tyvärr vissa bieffekter, som andningssvårigheter, förstörd hy, hårlossning, ökad salivavsöndring, svullet tandkött och svarta tänder.

Idag skrattar vi åt 1700-talisternas fåfänga: Gifter på huden - hur dum får man bli! Sen rollar vi dagens dos aluminium under armarna. Vi parfymerar oss med hormonstörande doftämnen och badar ungarna i allergiframkallande badskum.  

TUSENTALS KEMIKALIER

I våra vanligaste smink- och hudvårdsprodukter – för män, kvinnor och barn - finns upp emot 7000 olika industritillverkade ämnen som ska göra oss rena, fräscha och snygga. Men det innebär också tusentals syntetiska kemikalier som våra kroppar och senare reningsverket ska ta hand om. Bara i Sverige används enligt Naturskyddsföreningen 110 (etthundratio) ton kosmetika och hudvårdsprodukter varje dag.

De här kemikalierna söker sig längre och längre ut i naturen – och in i våra kroppar. Syntetiskt mysk, ett av de vanligaste doftämnena, har till hittats i slam från reningsverk, i sediment och i fiskar. Hos människan tar sig myskämnena genom huden och ansamlas i fettvävnaden. Svenska studier visar att ju mer parfym eller parfymerade produkter (som deodorant och parfymerat tvättmedel) en kvinna använder, desto högre dos av myskföreningen HHCB överför hon till sitt barn när hon ammar.

Det vi har i badrumsskåpet är inte lika akut giftigt som 1700-talsmänniskornas blypuder. Men allt är heller inte hälsosamt, och vi utsätts för betydligt större mängder under längre tid. Läskigt? Vill du inte vänta tills varje enskilt ämne bevisas vara farligt, så att lagstiftningen hinner ikapp? Försiktighetsprincipen är en bra början: välj oparfymerat och miljömärkt där det är möjligt.

GRAVID UTAN PARFYM

Förtidig pubertet och försämrad spermiekvalitet är ett globalt problem. I Finland har män som är födda åren kring 1990 bara drygt hälften av de spermier som 20 år äldre män har (55 miljoner spermier jämfört med 100 miljoner per milliliter sädesvätska).

Den ökade mängden hormonstörande kemikalier antas vara en av orsakerna, och forskare misstänker att de kemikalier som appliceras på huden – dvs allt det vi har i badrumsskåpet – kan vara särskilt problematiska. I Danmark rekommenderas gravida kvinnor att använda så lite kosmetika och hudkrämer som möjligt under graviditet och amning, att undvika parfymer och parfymerade produkter och att inte färga håret. Sådana råd får vi inte hos oss – ännu.