Icon for cleaning cupboard

Städskrubb

Luktar det rent? Då luktar det kemikalier!

Städningens belöning är inte bara de nyfejade ytorna, utan doften: Ingen kan missa att här är det fräscht och rent. Eller? Aromerna kommer ofta från parfymer och starka kemikalier som inte är särskilt hälsosamma. Ju mindre kemikalier och parfym vi använder för att göra rent hemma, desto mindre konstigheter får vi i oss via huden och andningsvägarna, och desto mindre konstigheter skickar vi via avloppet ut i våra vattendrag. Problemet är att vi vant oss vid att starka dofter och blanka ytor som kan köpas på flaska är det som är rent på riktigt. Och att vi fått för oss att det vi inte ser inte heller finns. Men rester av städkemikalierna finns ofta kvar och blir en del av den kemikaliecocktail våra kroppar utsätts för varje dag.

VAD ÄR RENT?

Ska vi reda ut det här ordentligt så kan vi tala om tre olika renhetsgrader.

1) Det är rent, helt enkelt. Snyggt för ögat, dammat, dammtorkat, dammsuget.

2) Det är höggradigt rent. Nu kan vi äta direkt från golvet om vi vill – åtminstone om vi inte valt allt för läskiga rengöringsmedel.

3) Det är desinfekterat, som vid till exempel magsjuka. Den här nivån hör dock sällan till normalstädandet där hemma.

Giftiga kemikalier samlar sig gärna i just damm. I Sverige har Naturskyddsföreningen undersökt de ulliga grå tottarna från vanliga hem. Där fanns förstås allt möjligt mysigt som man kan gissa sig till, som hårstrån, hudflagor och kvalster. Men också hälsofarliga industrikemikalier som flamskyddsmedel, ftalater och Bisfenol A. Bästa och billigaste tipset för mindre kemikalier där hemma: städa och håll dammfritt! För tråkigt? Minska då andelen material och produkter som innehåller kemikalier och satsa på naturmaterial, så blir dina dammråttor lite snällare.

VÄLJ RÄTT MEDEL

Det är när vi vill göra höggradigt rent som kemikalierna brukar komma in i bilden. För nu gnuggar vi och gnider, svabbar och polerar – och oftast tar vi hjälp av olika medel. Konventionella städprodukter innehåller ofta mängder av kemikalier som kan orsaka allergiska reaktioner eller vara irriterande för hud, ögon och luftvägar och som dessutom är farliga för miljön på olika sätt. Vissa städkemikalier, som maskindiskmedel, avkalkningsmedel, propplösare och ugnsrengöringsmedel är starka och akut farliga: frätande ämnen kan ge allvarliga skador på hud, ögon och slemhinnor redan vid kortvarig kontakt.

Som tur är finns det faktiskt massor av olika sätt att städa mer kemikaliesmart!

Enklast är det att välja miljömärkta och oparfymerade städkemikalier. Om du handlar hos proffsen kan du dessutom fråga om råd. De miljövänliga medlen kan kräva lite mer kunskap för att vara lika effektiva, i synnerhet innan du fått in den rätta knycken. I gengäld bidrar du till att minska belastningen av farliga ämnen både för dina nära och kära och ute i naturen.