Icon for cleaning cupboard

Kemikaliekoll i städskrubben: Råd för rivstart

- Satsa på dörrmatta

80 procent av smutsen sägs komma in genom dörren. En bra dörrmatta sparar arbete och kemikalier.

- Minimera dammet

Hemmets kemikalier samlas i dammet. Dammsug, torrmoppa eller torka med fukt, och lägg dammet i de brännbara soporna. Skaka och piska mattorna, tvätta textilier regelbundet. Korsdrag en stund varje dag suger ut dammet ur huset.

- Byt upp dig till miljömärkta och oparfymerade rengöringsmedel

Det nordiska miljömärket Svanen är inte det strängaste, men lätt att hitta i vanliga affärer. De professionella städföretagen har flera miljövänliga märken med olika teknik och egenskaper. Doftämnen kan vara allergiframkallande.

- Läs på flaskan - dosera rätt

Överdosering ökar risken att rester från rengöringsmedlen ligger kvar på de städade ytorna och går in i kroppen via hud och lungor. Mer kemikalier går också ut via avloppet

- Använd rätt trasa

Mikrofiberdukar av olika slag minskar behovet av städkemikalier på flaska. Konstfibermaterial kan dock släppa ifrån sig mikroplaster. Klipp vardagstrasor av utslitna handdukar, och spara mikrofiberduken för mer krävande städning.

- Banta städskåpet & kolla skafferiet

Spara pengar, utrymme och miljö genom att satsa på några basmedel – och ta hjälp av gamla husmorstips. Googla på städning och klassiker som citronsaft, salt, ättika, vinäger, bikarbonat och olivolja.

Några exempel:

DISKMEDEL (NEUTRALT & MILJÖVÄNLIGT) SOM ALLRENGÖRING: Lite diskmedel i en hink vatten rengör det mesta. Bra att ha till hands i sprayflaska i köket. Blanda ev i lite ättika och tvätta fönstren också: Vät fönstren väl, gnugga sedan torrt med tidningspapper. Blir nästan magiskt blankt och fint.

MILJÖVÄNLIG SÅPA SOM UGNSRENGÖRING: Smörj in ugnen med outspädd såpa. Sätt ugnen på 100 grader i cirka 20 minuter. Låt den svalna och torka sen bort såpan med en fuktad trasa.

ÄTTIKA AVKALKAR DUSCH & TOA: Blanda ättika i en hink med vatten: avkalkar allt från dusch till toa. Kakel torkas med vatten och diskmedel först, så fogarna mättas med vatten innan du t ex sprutar på ättikslösningen med sprayflaska. Vädra under städningen! BIKARBONAT SOM

PROPPLÖSARE: Häll 1/4 kopp bikarbonat i avloppet följt av 1/2 kopp vinäger. När det slutat fräsa, skölj med hett vatten. (Bikarbonat är inte samma sak som bakpulver. Bikarbonat är en av ingredienserna i bakpulver.)