Välj rätt! Kemikaliesmarta råd för daghem

Dags att köpa nya möbler, fräscha upp leksaksförrådet eller på annat sätt komplettera, byta ut eller investera i en allt mer giftfri dagismiljö? Varsågod: ett "lexikon" med råd för olika verksamheter och produktkategorier. Tankegångarna och tipsen fungerar förstås lika bra i skolan, på kontoret eller hemma.

Fokusområdena är de samma som i rapporten från och handlingsplanen för Operation Giftfritt Dagis: Inredning, Leksaker, Pysselmaterial, Elektronik, Mat, Hygien och städning, Byggnaden samt Utomhus.

Den situation som beskrivs i texterna liksom citaten daterar sig till den första rundan daghemsinventeringar 2015-2016: utgångsläget för projektet. Om mycket hänt på ert daghem sedan det här materialet skrevs är ni - daghemspersonal och andra involverade - bara att gratulera! Också Ålands Natur & Miljös kunskapsbank om kemikalier har byggts på sedan dess, så den som vill veta mer om t ex olika material kan läsa vidare under andra rubriker här på hemsidan. Råden här nedan är dock fortfarande relevanta: skräddarsydda för just daghemmens behov och vardag.