Icon for nursery

Barnkammaren: Råd för rivstart

- Rensa ut plast som luktar och klibbar

De kemikalier som ska ge plasten rätt form och konsistens sitter inte fast ordentligt i materialet.

- Rensa ut mjuka plastleksaker som är tillverkade före 2007

(eller ännu hellre 2013) eller utanför Europa

Välj CE-märkta leksaker (Conformité Européenne, inte China Export) för att dra nytta av EU:s lagstiftning för leksaker. CE-märkning är dock ingen garanti för giftfrihet. Fråga gärna efter miljömärkta leksaker!

- Välj kemikaliesmarta material

Träleksaker, tygleksaker, papper och kartong (t ex spel och pussel) innehåller oftast färre kemikalier än plast. Naturmaterial håller formen utan främmande ämnen.

- Våga be om kemikaliesmarta presenter

Barnkalas blir lätt en orgie i billig plast: rolig för stunden, men ännu ett tillskott av onödiga prylar impregnerade i kemikalier. Skriv på inbjudningskortet att ni försöker minska mängden plast och småsaker, och ge andra förslag.

- Pyssla giftfritt

Väl vattenlösliga färger och lim för att undvika lösningsmedel. Rensa bort plasten och material som är tänkta för vuxna och därför inte kontrolleras på samma sätt.

- Välj plast av god kvalitet

Lego är en av de få plastleksaker som anses OK oavsett ålder. Hinken från åländska Plasto är dyrare än hinken från Kina, men tillverkad av livsmedelsplast under socialt hållbara förhållanden.

- Ta bort vuxensakerna

Elektronik är full av gifter som flamskyddsmedel, ftalater och tungmetaller. Nycklar och billiga smycken kan innehålla bly. Konstläder (mjukgjord plast) och äkta läder kan innehålla skadliga ämnen.

- Håll rent och fint

Tvätta, skölj eller torka (beroende på material) nya leksaker för att få bort rester av kemikalier från tillverkningsprocessen. Och städa barnkammaren! Kemikalier samlas i dammet.

- Ransonera farliga favoriter

Gränsfallsgrejer som nya men illaluktande skumgummipussel eller trollen från 70-talet ska helst inte ligga framme jämt. Men kanske kan de tas fram som en särskild lyx ibland?                           

PS! Renovera INTE barnkammaren för den nya bebisen! Lukten av nytt är lukten av kemikalier. Ju mindre nya material, möbler, färger etc desto hälsosammare för den nya lilla människan!