Icon for nursery

Barnkammaren

Luktar leksakerna? Då läcker de kemikalier

Leksaker och pysselmaterial finns i massor av roliga färger, former och konsistenser. Men ofta är de gjorda av plast: ett billigt material, lätt och mångsidigt – och fulla av främmande tillsatsämnen.

Det är förstås smått galet att just barnen ska ha så mycket plast omkring sig, eftersom de är extra känsliga. De har tunnare hud. De andas, äter och dricker mer än vuxna i förhållande till sin kroppsvikt. De leker i dammet nära golvet där kemikalieresterna samlas och utforskar världen med mun och händer. Samtidigt utvecklas de fortfarande, och deras förmåga att bryta ner och utsöndra främmande ämnen är ännu inte färdig.

Studier visar att inomhusmiljöer som daghem hör till de mest exponerade för kemikalier, inte minst för att här finns så mycket plast i olika former. Men också där hemma ligger grejerna i drivor. Barn har i snitt mer än 500 leksaker var. Och då räknas inte varje legobit för sig.

LEKSAKSLAGSTIFTNING

2007 kom en ny lagstiftning inom EU som reglerar användningen av vissa kemikalier i leksaker. Sen dess har lagstiftningen blivit strängare i flera omgångar vartefter kunskapen om riskerna med kemikalier ökat. En tumregel för trygga leksaker är att de ska vara CE-märkta; ”Conformité Européenne (förväxla inte med den snarlika loggan för China Export) och nyare än 2007, eller ännu hellre 2013.

Detta är allra viktigast när det gäller mjuka plastleksaker – dvs all plast som är mjukare än lego. Sådan plast innehåller alltid någon form av mjukgörare som riskerar att vara hormonstörande. En annan tumregel är att om plastsaker luktar eller klibbar läcker de kemikalier och ska inte ska användas för lek.

HUR VÄLJA RÄTT?

Men nu kommer det knepiga: Det finns också nya, fräscha CE-märkta leksaker, till exempel skumplast och lekleror, som luktar starkt av kemikalier.

Hur ska en vanlig människa veta vad som gäller?

EU:s kemikalielagstiftning är den strängaste i världen, men har ändå av många forskare kritiserats för att vara tandlös. När ett ämne förbjuds ersätts det ofta av ett snarlikt som ger samma egenskaper, och som ännu inte studerats lika noga. Ämnen som anses vara oskadliga idag kan visa sig vara ohälsosamma i morgondagens forskningsresultat. Låt gärna försiktighetsprincipen råda.

När det är dags att köpa nytt: Titta efter miljömärkningar. Även plast finns av bättre kvalitet. Naturmaterial som trä och kartong eller papper är dock ofta mer kemikaliesmarta och hållbara val. Tvätta gosedjur före användning. Och låt inte Lillan gosa med mobiltelefonen – elektronik är proppfull med tungmetaller och kemikalier som inte är hälsosam för en färsk och känslig liten människa under utveckling.