Icon for bathroom

Dechiffrera innehållsförteckningen!

Hur ska du veta om burkar och tuber i ditt badrum innehåller farliga ämnen? Välj miljömärkt – eller lär dig lite om själva tänket och lägg värstingarna på minnet.

Alla kosmetiska produkter måste ha en innehållsdeklaration, den så kallade INCI-listan (International Nomenclature Cosmetic Ingredient, eller ”internationell namnförteckning över kosmetiska ingredienser). Men det är inte till någon större nytta om vi inte lär oss dechiffrera den myrstilta informationen. En liten matsäck in i själva tänket:

Konventionell kosmetika innehåller främst syntetiska råvaror: ämnen industritillverkade av människan. De deklareras ofta på engelska.

Naturkosmetikans ingredienser listas enligt sina latinska namn. Naturliga ämnen är lättare för naturen att ta hand om, och många människor som inte tål till exempel konserveringsmedel eller syntetiska parfymer mår bättre av naturkosmetik. Men den konventionella kosmetikan har också sina förespråkare, bl a för att syntetiska ämnena är lättare att kontrollera och förändra.

De ingredienser som står överst på listan står ofta för upp till 90 % av produkten. Vilka ingredienser ger dig det du behöver? Ett billigt schampoo i storpack kan till exempel vara utspätt med extra mycket vatten (Aqua) med extra förtjockningsmedel för konsistensens skull. Ingredienser som utgör mindre än en procent av produkten får omnämnas i slumpmässig ordning i slutet av listan. Tillverkaren kan alltså lägga exklusiv ingrediens högre upp i listan än den förtjänar, fast det finns mycket lite av den i produkten.

EU har inga regler för ekologisk kosmetika. Blommor och blad och ord som ”naturligt” eller ”organic” på flaskan ska tas med en nypa salt. Det är här miljömärkningar som Bra Miljöval, Svanen, Cosmos Organic, Natrue och EU Ecolabel kommer in. Här har någon testat och kontrollerat. Miljömärkning är dock en dyrbar historia för småskaliga tillverkare, så det kan också finnas kemikaliesmarta produkter utan märkning. Här är det upp till dig att ha kunskapen – eller att köpa av en återförsäljare du litar på.

Vill du undvika dåligt sällskap i badrummet? Lär dig tyda innehållsförteckningen!