Icon for bedroom

Om kondomer

Kådisens inte så supersexiga kemi

Den äldsta kända kondomerna finns dokumenterade på 3000 år gamla avbildningar från Egypten. Sen dess har folk testat lite olika grejer. Gummi från cederträ. Läder. Oljedoppat silkefodral. Fårtarmar. När Charles Goodyear lyckades göra gummi mer elastiskt med hjälp av svavel föddes den moderna kondomen, som i mitten av 1800-talet kostade nästan en dagslön för en arbetare.

Verbet condere betyder täcka eller skydda på latin. En condus är en behållare. Och klart en inte vill ge condusen dåligt rykte. Den skyddar ju inte bara mot oönskad graviditet, utan också mot könssjukdomar. Men... favorit i repris: Använd näsan! Om grejerna luktar, så luktar de kemikalier. Om de smakar jordgubb eller lyser i mörkret... så beror det på kemikalier som du kanske inte vill använda där huden är som allra tunnast.

EVENTUELLA TILLSATSER I CONDUSAR:

  • - Konstgjorda lukt- och smakämnen som ska dölja gummilukten men kan ge allergiska reaktioner.
  • - Bedövningsmedel, till exempel bensokain, som också används i smärtstillande medel och som ska minska mannens känslighet men som på köpet kan ge hudirritationer och luststörningar.
  • - Spermiedödande medel, ofta nonoxynol-9 (som också finns i spermiedödande salvor). Nonoxynol-9 tar inte bara livet av spermierna utan dödar också hudceller i genitalierna och kan därmed på sikt öka mottagligheten för såväl urinvägsinfektioner som sexuellt överförbara sjukdomar.
  • - Parabener, som används för att hindra bakterietillväxt men också är hormonstörande. De är förbjudna i produkter tillverkade inom EU, men kan finnas i importerade varor.

Kondomernas lukt och ”känsla” varierar beroende på produktionsmetod.

RFSU, som har 85 procent av den svenska marknaden, säljer både latexkondomer(naturgummi) och plastkondomer (polyuretan framställd av råoljekemikalier – inte miljövänligt men ett alternativ för gummiallergiker). Naturgummi låter bra, men sorgligt nog är gummiindustrin ofta en smutsig historia där kondomtillverkarna köper sin råvara från gummiträdsplantager som skövlar skog och har usla arbetsförhållanden. Glidmedlet på RFSU:s kondomer är enbart farmakologiskt ren silikonolja. Annars är det vanligt att kondomer görs glatta med hjälp av kasein, ett mjölkprotein (bra att veta för veganer och mjölkallergiker). Även glycerin används som glidmedel. Det kan omvandlas till socker i kroppen och ge kvinnan svampinfektioner. Och även om pudret på kådisen oftast består av majsstärkelse, kan det också innehålla konserveringsmedel.

I såväl Finland som Sverige säljs omkring 20 miljoner kondomer varje år.

Kondomerna tillverkas i Japan och andra länder i Asien, och packas om och etiketteras hos oss. De ska också godkännas av något europeiska organ och får därmed ett CE-märke, som visar att de håller medicinsk-teknisk standard (ISO 10993). De ska kunna lagras och inte ha hål, och de får heller inte vara giftiga, irriterande eller allergiframkallande. CE-märkningen kan dock vara lite godtycklig beroende på vilket organ som godkänt produkten. Till syvende och sist ska vi vara lyhörda för hur våra egna kroppar reagerar. Avtändande odör, klåda eller andra besvär ska tas på allvar: testa ett annat märke!

Satsa gärna på ekologiska kondomer tillverkade av 100 % naturlatex, utan tillsatser och producerade med Fairtrade-standarder (googla på ”ekologiska kondomer”). Se gärna till att det finns en skål med hälsosamma gummin någonstans där det är lätt att ”låna” för om det finns nära och kära i din omgivning som kanske inte gör sig det omaket själv. Och välj överlag dina sängkamrater med omsorg! Sexleksaker av plast kan innehålla bland annat skyhöga halter av hormonstörande ftalater. Undvik också glidmedel som är baserade på fossil olja eller innehåller konstgjorda lukt-, smak- eller färgämnen. Det finns naturliga och mer skonsamma alternativ. Frisk hud och friska slemhinnor är en mycket bra början på bra sex.