Icon for bedroom

Sovrummet: Råd för Rivstart

- Lukta – och vädra!

Madrasser av kan innehålla både giftiga kemikalierester från tillverkningen och flamskyddsmedel. Nya sängar luktar ofta kraftigt – och det är kemikalierna som luktar. Svenska Kemikalieinspektionen uppmanar till vädring tills sängen inte luktar alls. Certifierade madrasser (Öko-tex, Svanen) och madrasser producerade i Sverige eller Finland är oftast bättre alternativ. Det finns också specialaffärer som specialiserat sig på ekologiska naturmaterial som kokosgummi, kapock och ull. Kemikaliekänsliga och allergiker kan dock vara känsliga för olika material och ämnen: pröva dig fram.

- Välj naturligt täcke...

Dags att byta ut täcket? Naturliga alternativ till syntetfiber är bomull och ull, helst ekologiskt producerade (Öko-tex märkt är inte ekologiskt, men innehåller färre kemikalier). Vi är vana vid luftiga täcken – men varför inte testa en ullfilt i påslakanet? Ull andas och funkar både vinter och sommar. Lager på lager i sängen är också mysigt: anpassa efter (dags)nattform och temperatur.

- ... och experimentera med kudden

Den som vill minska plasten i sitt liv vill kanske inte heller sova med polyester under huvudet. Andra alternativ är ekologisk ull- eller bomullsstoppning – och så material som inte i sig själv är mjuka men formar sig efter huvudet, som hirs, bovete eller dinkelvete. Välj yttertyg av GOTS-märkt bomull: ekologiskt odlad och tillverkad utan skadliga kemikalier.

- Hitta egna lösningar

Ekologiska madrasser, täcken och kuddar i naturmaterial är ofta ganska dyra. Men lägg lyxiga naturmadrassen i en billig sängstomme i massivt trä som du hittar på vinden eller second hand. Sy kudden själv och stoppa den med ekologisk bomull, lammull (även den ekologisk, så den inte besprutats mot ohyra) eller t ex bovete.

- Tvätta nya sängkläder

Nya textilier kan innehålla mängder av kemikalier, från rester av bekämpningsmedel till giftiga färgämnen och antimögelmedel. Köp miljömärkt. Tvätta alltid nya lakan, gärna flera gånger särskilt till barn och andra känsliga personer. Riktigt gamla lakan är ofta av fantastisk kvalitet: koka dem vita om de gulnat av ålder.

- Gulla extra med barnen

Små barn sover mycket, och är dessutom särskilt känsliga för kemikalier. Tvätta alla nya bäddtextilier före användning, också täcket och kudden. Nya lakan får gärna tvättas flera gångar. Bäst för bebisen är hemsydda barnlakan av gamla vuxenlakan; färdigt mjuka och tvättade massor av gånger. Välj också kisskydd med omsorg. Vanlig billig plastad frotté består av mjukgjord hormonstörande PVC. Fråga efter PVC-fria madrasskydd. Kanske räcker det med ett dubbelvikt frottébadlakan?

- Var en medveten konsument

Där det finns certifierade alternativ får du produkter som är bättre kontrollerade och slipper en del av kemikalierna. Samtidigt bidrar du genom ditt intresse till ökat hållbarhetstänkande i branschen. Fråga i butiken när du köper nytt, och om du inte får bra svar: googla! Kemikalieintresset växer, och det är lätt att hitta både information och leverantörer av ekologiska alternativ på nätet.

- Skapa rum att vila i

Se sovrummet som ett rum för återhämtning. Färre grejer samlar mindre damm – och frestar inte hjärnan att ta itu med ännu en syssla när den kanske istället behöver hjälp att gå ner i varv. Välj inredning, material och attiraljer med omsorg för att vila både kropp och knopp, och använd inte sovrummet som elektroniklager: varken vackert eller kemikaliesmart. Håll städat och fint för att andas in så ren luft som möjligt medan du vilar.