Icon for bedroom

Sovrummet

Vilomöbeln – en värstingmöbel?

Vi spenderar en tredjedel av våra liv i viloläge – eller skulle åtminstone må bra av att göra det. Så se till att timmarna i sänghalmen ger kroppen återhämtning, istället för att rulla den i farliga kemikalier! De ser så oskyldiga ut där de står: det är ju bara möbler helt enkelt, och dyra är de också. Men till exempel sängen är en mix av många material, och kan bjuda dig på en saftig kemikaliecocktail. Tycker du att nya sängen inte luktar särskilt inbjudande? Särskilt stoppade möbler kan osa ganska fränt – och det som osar är kemikalier. Svenska Kemikalieinspektionen uppmanar oss att vädra dyrgriparna tills de inte luktar alls längre: skrymmande och opraktiskt, men en investering i din hälsa.

KEMIKALIEBÄDD

Om det vill sig illa bäddar du ner dig i rester av isocyanater (giftiga kemikalier som används vid tillverkningen av skumplast), bromerande flamskyddsmedel (eftersom skumgummi är brandfarligt), perfluorerade ämnen som används som impregneringsmedel, dimetylfumarat som används som antimögelmedel under långa transporter och allergiframkallande dispersionsfärger. Formaldehyd, som också är allergiframkallande och dessutom hudirriterande och misstänkt cancerframkallande, används som färgfixering och för att motverka krympning, skrynklor och fläckar på textilier.

I resårmadrasser kommer det mesta av sängens fjädring från metallspiraler, men oftast har vi också en bäddmadrass på toppen. Vad är den gjord av, tro? Också en latexmadrass – som ju ska vara naturgummi tillverkat av sav från gummiträdet Hevea brasiliensis – kan innehålla tillsatta kemikalier som lösningsmedel, stabilisatorer, bindemedel och ämnen som gör att gummit härdar snabbare. Fråga din sänghandlare hur stor andel av madrassen som verkligen är ren latex, så du inte tror att du köpt en naturprodukt men kommer hem med 30 procent tillsatser och skumplast. Giftiga organiska föreningar kan också bildas under tillverkningsprocessen. Undvik gummi som luktar t ex lösningsmedel, bensin, ruttna ägg eller bara... obehagligt.

ALLERGISK ELLER KEMIKALIEKÄNSLIG?

Att välja vilomöbel är en djungel att gå vilse i. Olika människor tål olika saker, och allergenfritt och fritt från kemikalier är inte samma sak.  Skumgummi är visserligen en av de verkliga värstingarna ur kemikalieperspektiv, och ur det perspektivet är naturmaterialen att föredra, som kokosgummi, hästtagel, ull, bomull, lin och kapock (en krullig sidenglänsande fiber från ett tropiskt träd, som förr användes som fyllnadsmaterial i allt från möbler till flytvästar). Men naturgummiproteiner kan orsaka latexallergi, och många allergiker reagerar på naturprodukter som hästtagel, ull och dun. För dem kan istället syntetmaterial som polyestervadd fungera bättre, eller Öko-tex-godkänd bomull utan tillsatser som till exempel formaldehyd.

Den som är känslig för vissa kemikalier kan dock få reaktioner också av pyttesmå mängder. För den som drabbats av MCS, multipel kemisk känslighet, kan det också vara så att de t ex Öko-tex-märkningens kriterier inte räcker, till exempel för att ett speciellt färgämne skapar reaktioner. Våga fråga i butiken när det gäller miljömärkningar, material och tillverkningsprocesser. Använd näsan. Tvätta och vädra. Och var lyhörd mot kroppens reaktioner, så att natten blir din återhämtningstid, inte tvärtom.